Blondies z sernikiem gotowanym i kremem
Lubicie czasami przygotować wykwintne ciasto zupełnie bez okazji? Ja bardzo! Właściwie to jest tak, że jak mam coś wykonać na jakąś specjalną okazję, to wychodzi to dużo gorzej. Częściej zdarzają się wpadki, nic nie jest tak jakbym tego chciała, to chyba presja na mnie tak działa.
Ciasto z białą czekoladą i kremem serowym to pyszna propozycja zarówno na ciasto na specjalną okazję, a także bez okazji.
Biała czekolada
Cudowna biała czekolada, wspaniała w smaku, choć dużo mniej zdrowsza niż prawdziwa czekolada z kakao, ale dla smaku białej czekolady jestem w stanie przymknąć na to oko. Blondies to taka kuzynka brownie. Ciasto jest przepyszne, ciężkie, pachnie niesamowicie białą czekoladą, a dzięki jego zwartej strukturze ciasto bardzo dobrze się kroi.
Przepisy na ciasta:
Sernik gotowany to "masa" do przełożenia mojego ciasta. Jasne brownie przełożone sernikiem gotowanym to sztos! Często, kiedy mam ochotę na sernik, a nie mam ochoty na jego pieczenie - stawiam na sernik gotowany. Zazwyczaj wykonuję waniliowy sernik, ale tym razem pokusiłam się o dodanie owoców. Owoce lifolizowane są niezwykle bezpieczne, bo nie puszczają soku, a smak jest niemalże taki sam, jakbyśmy dodali świeże, czy mrożone owoce.
Całość wieńczy krem serowy. Krem serowy składa się z 3 rzeczy. Jego smak różni się od kremu z mascarpone i bitej śmietany, ale według mnie właśnie wygrywa tym, że nie jest mdły, bo twaróg ma w sobie nieco kwasowości.
Ciasto z białą czekoladą i kremem serowym - składniki:
- 230 g masła extra 82% tłuszczu MU!
- 300 g cukru
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 75 g białej czekolady
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Sernik gotowany z truskawkami:
- 100 g masła extra 82% tłuszczu MU!
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 500 g twarogu śmietankowego MU!
- 2 jaja
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 100 ml mleka
- 2 garści lifolizowanych truskawek
krem serowy:
- 250 g twarogu śmietankowego MU!
- 250 ml śmietanki 36% MU!
- 1/2 szklanki cukru pudru
Ciasto z białą czekoladą i kremem serowym - przygotowanie:
Na początku przygotowujemy ciasto.
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, solą i białą czekoladą. Następnie studzimy do mniej więcej temperatury pokojowej.
Do lekko ciepłej masy dodajemy rozkłócone jajka, ekstrakt waniliowy i ubijamy mikserem przez 5 minut. Powstanie nam coś na wzór lejącego się majonezu. Ubijanie masy to bardzo ważna część pracy, ponieważ nada ona puszystości.
Do tak przygotowanej płynnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35 minut.
Po upieczeniu blondies studzimy, następnie wyjmujemy z foremki i odklejamy papier od dołu. Ciasto należy przeciąć na 2 blaty.
Drugim etapem jest przygotowanie warstwy sernika gotowanego.
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do rozpuszczonego masła dodajemy twaróg i jajka. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Następnie całość podgrzewamy, często mieszając, do momentu aż całość zacznie lekko bulgotać.
Na koniec dodajemy budyń rozprowadzony w mleku oraz truskawki i ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając.
Gorącą masę wlewamy na blat ciasta umieszczonego w zamkniętej tortownicy i przykrywamy drugim blatem. Całość należy bardzo dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc.
Ostatnim etapem jest przygotowanie kremu serowo - śmietankowego.
Twaróg ucieramy z cukrem, następnie powoli dodajemy śmietankę i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji.
Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta i dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego