Tego szukasz?

7 maj 2019

Pieczarki faszerowane



Szybka przystawka




Pieczarki o dużych kapeluszach można wykorzystać do faszerowania. Traktujemy je jak jadalne miseczki, w których można ukryć wiele smacznych produktów łączących się ze sobą w jedną pyszną całość.

Faszerowane pieczarki to cudowna przystawka na szybko. Ich przyrządzenie trwa chwilę, a włożone do bardzo rozgrzanego piekarnika są gotowe w dosłownie 10 minut. Ja dziś przygotowałam zaledwie 4 pieczarki nadziewane, ale spodziewając się gości, przygotujcie o wiele więcej, ponieważ są numerem 1 i każdemu będą bardzo smakowały.


pieczarki przepisy


Pieczarki przepisy:



Bohaterem mojego dzisiejszego dania jest szynka, nazwana przez swoich twórców z Bastionu Smaku - Zrazówką. Jest do przepyszna szynka, bardzo krucha i delikatna, która smakuje zarówno dużym jak i małym smakoszom. Jeżeli chcecie kupić bardzo dobrą wędlinę dla dziecka, jeszcze taką, którą to dziecko będzie chciało zjeść ze smakiem, to postawcie właśnie na zrazówkę. Piękny kawałek mięśnia z szynki wieprzowej w delikatnych przyprawach. Rozpływa się w ustach, a wykorzystana do różnego typu dań jest taką kropką nad przysłowiowym "i", mimo swojego delikatnego smaku.


szynkajak przygotować pieczarki


Jak przygotować pieczarki?



Pieczarki faszerowane z piekarnika przygotowujemy w łatwy sposób. 

Potrzebujemy:
  • 4 kapelusze pieczarek do faszerowania, bez ogonków
  • 16 plasterków szynki Zrazówki Bastion Smaku
  • 1/2 cebuli pokrojonej w cienkie piórka
  • 4 łyżeczki kremowego serka, ja użyłam czosnkowego
  • 100 g sera gouda, startego
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • pieprz


szybka przystawka

Kapelusze myjemy i osuszamy.

Do każdej pieczarku wkładamy po 4 plasterki szynki, na nią odrobinę cebuli, łyżeczkę serka, a także szczyptę startego sera żółtego. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Postępujemy tak z każdą pieczarką.

Tak przygotowane pieczarki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni C przez 10 minut.

Gotowe pieczarki ozdabiamy pomidorkiem koktajlowym lub papryczkowym i liśćmi rukoli. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego