Czy coś może mnie jeszcze w życiu zaskoczyć? A jakże!
Sernik gotowany to ciasto, które ja poznałam będąc już dorosłą osobą. Wcześniej nigdy się z nim nie spotkałam. Moja mama to królowa sernika, ale jej specjał to sernik wiedeński i sernik krakowski, czyli wersje pieczone w całości. Nie próbując nawet mierzyć się z niedoścignionym ideałem, poszłam w inny teren, najpierw zbadałam ciasto marchewkowe, następnie to proste ciasto jakim jest sernik gotowany i tak stało się ono moim specjałem. A co?! Trzeba sobie jakoś radzić.
Pragnę podać Wam przepis na ciasto czekoladowe, jakie widzicie na zdjęciach tego ciasta, to szybkie w przygotowaniu ciasto, które możecie oczywiście zastąpić herbatnikami, ale w takim wypadku proponowałabym masę serową podzielić na dwie części, w związku z czym wyszłyby 3 warstwy herbatników. Takim też sposobem otrzymacie szybkie ciasto bez pieczenia.
Tymczasem podsunę wam inne przepisy na pyszne ciasta:
Przepis na sernik gotowany z czarną porzeczką:
Ciasto czekoladowe - składniki:
- 6 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe wykonanie:
Całe jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Masa musi być tak dobrze ubita, aby "pisząc" mieszadłem cyfrę 8, była ona przez chwilę widoczna na ubitej masie.
Do ubitych jajek z cukrem dodajemy wymieszaną mąkę z kakaem i proszkiem. Dodajemy po troszkę przesianych suchych składników ciągle mieszając. Róbcie to niezwykle delikatnie, aby nie naruszyć struktury pęcherzyków powietrza jakie uniosą to ciasto.
Gotowe ciasto przelewamy na dużą standardową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku.
Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości kolan na podłogę dwa razy, aby nie opadło.
Sernik gotowany - składniki:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu, ja dodałam Miód z maliną z Pasieki Sadowskich
- 1 kg twarogu, najlepiej zwarty twaróg z wiaderka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jaja
- budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
- kilka kropel olejku waniliowego
- 200 g dżemu, u mnie jest to gęsty dżem z czarnej porzeczki
Sernik gotowany - wykonanie:
Masło razem z cukrem rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy do masła twaróg i olejek waniliowy, dobrze całość mieszamy i podgrzewamy.
Jaja mieszamy z mlekiem i proszkiem i dodajemy do prawie gotującego się sera. Całość energicznie mieszamy i zagotowujemy. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, wyłączamy źródło ciepła i dodajemy miód. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Tak sobie teraz myślę, że może to być świetne ciasto na Wielkanoc, która nim się obejrzymy, już nas zastanie!
Jeden z blatów umieszczamy z powrotem w blaszce wyłożonej papierem. Papier do pieczenia może być ten sam, na którym ciasto się piekło. Na biszkopt czekoladowy wykładamy nasz sernik, następnie nakładamy dżem owocowy. Ja robiłam to przy pomocy rękawa cukierniczego, ale można poradzić sobie zwykłą łyżeczką układając go punktowo. Rękaw cukierniczy jest o tyle dobry, że nakładamy do niego cały dżem porzeczkowy i robimy kilka pasów wzdłuż dłuższego boku brytfanki. Na tak przygotowany sernik gotowany nakładamy drugą część ciasta i wkładamy do lodówki, żeby stężał, zmiękł i nabrał niesamowitego smaku.
Przed podaniem ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli cukier puder to dla Ciebie zbyt skromnie, polewa czekoladowa też będzie świetnym rozwiązaniem!
Do ciast i większości dań najlepszy jest miód wielokwiatowy wiosenny bądź rzepakowy. W najmniejszym stopniu wpływają smakowo na potrawę, a przez to nie przekłamują smaku ciasta czy innych potraw. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń