Tego szukasz?

10 mar 2015

Domowy majonez jajeczny.

Majonez zrobiony w domu to prawdziwy rarytas i wcale nie należy do trudnych. Według moich obserwacji, wcale nie trzeba mozolnie ubijać go ręcznie, tylko po to, aby w większości przypadków się po prostu zważył ;) Blender i heja!

Potrzebujemy:
  • 300 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy (w zależności od upodobań smakowych może być ostra lub bardziej łagodna)
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w misie i ucierać około 3 minut, po czym niewielką strużką wlewać olej nadal blendując całość i.. to by było na tyle! Cieszcie się cudownym majonezem na te święta, w zależności od tego jak żółte będzie żółtko jaja, taki kolor będzie miał w efekcie Wasz majonez. 

Smacznego jajka z przepysznym majonezem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego