Tego szukasz?

15 cze 2015

Klasyczny biszkopt na roladę



Rolada to jedno z najprostszych ciast!




Biszkopt kakaowy niedawno pojawił się na blogu i przepis do niego możecie znaleźć TUTAJ.
Tym razem klasyczna wersja, która udaje się tak samo dobrze i wg mnie jest to najlepszy z możliwych wariantów robienia biszkoptu jaki tylko można znaleźć w "internetach"


Pomysły na roladę:






przepis na roladę


Klasyczny biszkopt na roladę - składniki:


  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od Przyprawy Premium
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej


Klasyczny biszkopt na roladę - wykonanie:


Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dobrze ubite jajka można sprawdzić poprzez "pisanie" cyfry 8 na masie mieszadłem, jeśli wzór zostaje na czas pisania, mamy dobrze ubite jaja.
Pozostałe suche składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy po trochę do masy jajecznej, delikatnie mieszając całość.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę.
Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze.
Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy w rulon bawełnianą ściereczką.
Pozostawiamy do wystygnięcia, Wtedy mamy pewność, że przy zwijaniu rolady z masą, biszkopt nam nie popęka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego