środa, czerwca 03, 2015

Czekoladowy biszkopt na roladę

Wiele razy natknęłam się na pytania dotyczące biszkoptu, właściwie ilu ludzi tyle i sposobów na jego przygotowanie.
Ja mam swój sprawdzony wielokrotnie przepis, który się zawsze udaje i chcę Wam tutaj go przedstawić.

Potrzebujemy:
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od Przyprawy Premium
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dobrze ubite jajka można sprawdzić poprzez "pisanie" cyfry 8 na masie mieszadłem, jeśli wzór zostaje na czas pisania, mamy dobrze ubite jaja.
Pozostałe suche składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy po trochę do masy jajecznej, delikatnie mieszając całość.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę.
Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze.
Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy w rulon bawełnianą ściereczką.
Pozostawiamy do wystygnięcia, Wtedy mamy pewność, że przy zwijaniu rolady z masą, biszkopt nam nie popęka.


2 komentarze:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger