Przepyszne czekoladowe ciasto w połączeniu z serem jak z doskonałego sernika to świetny pomysł na zbliżający się weekend! :)
Jak zwykle, do ciasta proponuję moim gościom kieliszeczek czegoś mocniejszego. Tym razem w ruch poszła wódka Stanislav Cotton Candy.
Już sama nazwa wskazuje na to, że smak będzie niecodzienny, zaskakujący i bez spróbowania, naprawdę ciężko było mi określić jak może smakować. Po spróbowaniu okazało się, że wódka ma niezwykle przyjemny smak, gdyby nie fakt, że to % mogłabym powiedzieć, że smak dzieciństwa się w niej pojawia, ale z racji alkoholu tak nie powiem. :) Z ciężkim czekoladowym ciastem komponowała się idealnie. Wyczuwalny smak waty cukrowej, lekko truskawkowy doskonale oczyszcza kubki smakowe. Ja jestem niezwykle nią zaskoczona!
Przejdźmy jednak do przepisu na ciasto czekoladowe z serowymi łatkami, bo jeżeli już tutaj trafiliście, to zapewne macie na nie ochotę! :)
Potrzebujemy:
- 220 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 180 g cukru
- 5 jaj
- 125 ml mleka
- 125 ml oleju roślinnego
Masa serowa:
- 500 g serka z wiaderka
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Ser ucieramy z cukrem i proszkiem budyniowym. Przekładamy do woreczka.
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich mleko i olej, a następnie wymieszane suche składniki.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią czekoladowe ciasto.
Następnie z woreczka z serem odcinamy róg i robimy w cieście nieregularne łatki z sera z cukrem i budyniem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40 minut.
Fajny, przepis sprobuje jutro, ale mam pytanie moj piekarnik jest niecodzienny i wszysytko pali jesli chodzi o ciasta i skad wiedziec ze gotowe?
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować wykałaczką, jezeli będzie sucha, ciasto jest upieczone :)
UsuńWitam :) prosze o podanie wymiarow blachy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
standardowa - 36x24,5
UsuńW przepisie napisane "dodać wode i olej". musi to byc blad, woda zamiast mleka
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Już poprawione
UsuńSer wyszedl bardzo suchy w ciescie, jak na to zaradzic?
OdpowiedzUsuńByć może ser w wiaderku był zbyt gęsty i finalnie budyń, go jeszcze bardziej utwardził :)
Usuń