piątek, czerwca 29, 2018

Ciasto czekoladowe z serowymi łatkami

Przepyszne czekoladowe ciasto w połączeniu z serem jak z doskonałego sernika to świetny pomysł na zbliżający się weekend! :)
Jak zwykle, do ciasta proponuję moim gościom kieliszeczek czegoś mocniejszego. Tym razem w ruch poszła wódka Stanislav Cotton Candy
Już sama nazwa wskazuje na to, że smak będzie niecodzienny, zaskakujący i bez spróbowania, naprawdę ciężko było mi określić jak może smakować. Po spróbowaniu okazało się, że wódka ma niezwykle przyjemny smak, gdyby nie fakt, że to % mogłabym powiedzieć, że smak dzieciństwa się w niej pojawia, ale z racji alkoholu tak nie powiem. :) Z ciężkim czekoladowym ciastem komponowała się idealnie. Wyczuwalny smak waty cukrowej, lekko truskawkowy doskonale oczyszcza kubki smakowe. Ja jestem niezwykle nią zaskoczona!

Przejdźmy jednak do przepisu na ciasto czekoladowe z serowymi łatkami, bo jeżeli już tutaj trafiliście, to zapewne macie na nie ochotę! :)

ciasto czekoladowe z serowymi łatkami
             
Potrzebujemy:
  • 220 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 180 g cukru
  • 5 jaj
  • 125 ml mleka
  • 125 ml oleju roślinnego

Masa serowa:
  • 500 g serka z wiaderka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

sernik z czekoladowym spodem

Ser ucieramy z cukrem i proszkiem budyniowym. Przekładamy do woreczka.

Żółtka oddzielamy od białek. 
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich mleko i olej, a następnie wymieszane suche składniki.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią czekoladowe ciasto. 
Następnie z woreczka z serem odcinamy róg i robimy w cieście nieregularne łatki z sera z cukrem i budyniem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40 minut.

ciasto czekoladowe z serem

sernik z czekoladą

8 komentarzy:

  1. Fajny, przepis sprobuje jutro, ale mam pytanie moj piekarnik jest niecodzienny i wszysytko pali jesli chodzi o ciasta i skad wiedziec ze gotowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz spróbować wykałaczką, jezeli będzie sucha, ciasto jest upieczone :)

      Usuń
  2. Witam :) prosze o podanie wymiarow blachy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. W przepisie napisane "dodać wode i olej". musi to byc blad, woda zamiast mleka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ser wyszedl bardzo suchy w ciescie, jak na to zaradzic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może ser w wiaderku był zbyt gęsty i finalnie budyń, go jeszcze bardziej utwardził :)

      Usuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger