sobota, czerwca 30, 2018

Bułeczki z płynącym serem

Była wiosna - było ciepło. Ba! Nawet gorąco! Przyszło lato, a wraz z nim jesienna wręcz pogoda..
Coś się przyrodzie pomieszało, ewidentnie. 

Jak jest zimno, to my mamy smaka na wszystko co drożdżowe. Drożdżowe bułeczki z płynącym serem i kremem z suszonych pomidorów to to, co sprawiło, że na naszych twarzach pojawił się uśmiech. :)

Ciasto drożdżowe gości w naszym domu bardzo często. Tym razem postawiłam na nadzienie do wytrawnych bułeczek, które powali na kolana. Ser i suszone pomidory to wspaniałe połączenie, które pod wpływem ciepła staje się obłędne! 

bułeczki z płynącym serem


Potrzebujemy:



drożdżowe bułeczki z roztopionym serem

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy na 5 minut.
Następnie dodajemy mąkę, oliwę, natkę pietruszki oraz sól i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Każdą z nich rozpłaszczamy, smarujemy łyżeczką kremu z suszonych pomidorów i posypujemy obficie serem. Zawijamy jak roladkę zlepiając boki, utrudni to wypływanie sera. Zlepioną częścią kładziemy nasze bułeczki na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki muszą mieć spore odstępy, ponieważ jeszcze urosną.

Gotowe bułeczki z żółtym serem i suszonymi pomidorami zakrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia się, na około 15 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C i pieczemy około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger