Jemy również oczyma, a nasze dzieci - przede wszystkim jedzą oczyma. Postanowiłam na małe spotkanie po latach przygotować kolorowy torcik porzeczkowy, który miałyby jeść również dzieci (Zajadały się, że hoho!), dlatego zaszalałam i wykonałam go w kolorach czerwonej porzeczki. warstwy ciasta również są przełożone musem porzeczkowym, co nadało ciastu świetny smak. Przełamał on słodkość masy jajecznej i bitej śmietany.
Tort dla dzieci to nie łatwa sprawa, dzieci są ogromnie szczere i ciężko trafić w gust, szczególnie grupy dzieci. Kolorowy torcik powala nie tylko smakiem, kolorowy tort to strzał w dziesiątkę jeżeli chodzi o urodziny dziecka. Każde dziecko będzie zadowolone ze zjedzenia kawałka tak kolorowego ciasta.
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 6 jaj
- 240 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- barwniki spożywcze w proszku (zielony i czerwony), u mnie ze sklepu Amus
Krem:
- 250 g masła
- 3 jaja
- 150 g cukru
Mus porzeczkowy:
- 500 g czerwonej porzeczki
- 1/2 szklanki cukru
Bita śmietana:
- 660 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- barwniki spożywcze w proszku (zielony i czerwony), u mnie ze sklepu Amus
Ponadto:
- ozdoby cukiernicze Fiddes Payne, ze sklepu Amus
Na początku przygotowujemy ciasto. Można je nawet wykonać dzień wcześniej.
Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niej partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 3 mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy barwnik zielony, do drugiej czerwony, a 3 zostawiamy w naturalnym kolorze. Barwnik jakiego użyłam akurat w tym przypadku nie wymagał rozpuszczenia go w wodzie. Dodałam go dosłownie na czubku rączki od łyżeczki i w zupełności wystarczyło.
Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto w kolorze neutralnym, następnie nakładając łyżka po łyżce, na przemian, kolorowe ciasto. Możemy je jeszcze przemieszać patyczkiem do szaszłyków.
Pieczemy nasze ciasto w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części.
Podczas studzenia ciasta warto przygotować krem jajeczny. A jeszcze wcześniej wyjąć z lodówki masło, najlepiej już przy procesie przygotowywania ciasta.
Jajka ubijamy na parze razem z cukrem. Ubijamy je do momentu aż zgęstnieją. Następnie zdejmujemy miskę z pary wodnej i dalej ubijamy, aż ostygną.
Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce ubitej masy jajecznej.
2 blaty ciasta smarujemy cienko musem porzeczkowym, następnie masę maślano jajeczną dzielimy na połowę i smarujemy blaty muśnięte musem porzeczkowym. Składamy je i przykrywamy 3 warstwą ciasta.
Każde z 330 ml śmietanki ubijamy razem z 2 łyżkami cukru i odrobiną barwnika spożywczego.
Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy pasy kremu, na przemian czerwony i zielony, następnie wygładzamy je szpatułką.
Ozdabiamy cukrowymi kwiatuszkami.
czegoś takiego to ja jeszcze nie widziałam!! Obłęd :)) Kocham kolory, kocham ciasta... więc to jest dla mnie torcik idealny :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że dzieciaki nie mogły przejść obok niego obojętnie, bo aż kusi swoimi kolorami, aby go zjeść:)
OdpowiedzUsuń