Potrzebujemy:
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascsrpone (250 g)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietankę i serek ubijamy razem z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy wystudzoną galaretkę i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje i się nieco napowietrzy. wstawiamy do lodówki.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki, jeden przy drugim.
Na warstwę herbatników (pasują tutaj każde) wylewamy schłodzoną masę. Całość umieszczamy na pół godziny w lodówce.
Dodatkowo:
- kilkanaście truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku.
Na masie śmietanowej układamy truskawki i powoli zalewamy je tężejącą galaretką.
Wkładamy ponownie do lodówki.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zdążą zmięknąć.
Jedno opakowanie serka mascarpone. Czyli ile dokladnie? Duze opakowanie czy male? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam :) 250 g
UsuńRównież pozdrawiam :)
jaki rozmiar blaszki
Usuń25x36 :)
OdpowiedzUsuń