Mięso plus kiszona kapusta to bardzo dobre połączenie. Jedno zawiera cenne żelazo, drugie ogromne pokłady witaminy C. Żelazo jest dużo lepiej wchłaniane przy obecności wit C, dlatego między innymi połączenie to jest tak wspaniałe. Drugi aspekt to oczywiście smak, osobiście ubóstwiam kiszoną kapustę, więc co tu dużo mówić :D
Potrzebujemy:
- niewielki kawałek mięsa z królika, wołowego lub wieprzowego (5x5cm)
- garść odciśniętej kiszonej kapusty
- łyżka płatków drożdżowych
- pół cebuli
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta majeranku
- 1 kuleczka rozgniecionego czerwonego pieprzu, ja użyłam pieprzu od EkoMaja, która to sprawiając mi ogromną radość przysłała mi woreczek tych cudownych diamentów ze swojego sklepu <3
- szczypta suszonej natki pietruszki, bądź łyżka posiekanej świeżej natki
Mięso mielimy i dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę. Następnie dorzucamy resztę składników. Wyrabiamy i toczymy małe wałeczki. Układamy wszystkie w parowarze w niewielkich odstępach i parujemy przez pół godziny.
Ciekawy przepis :) Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńhttp://twosistersbloog.blogspot.com/