Tego szukasz?

30 cze 2015

Kruche ciasto - przepis podstawowy do malaksera.

Moje kruche ciasto zrobisz w formie kruszonki. Nie trzeba go po zrobieniu trzymać w lodówce, ani zamrażarce.
Łatwo się nim operuje, tzn po prostu wysypujesz nim formę/foremki, nie trzeba rozwałkowywać, ani trzeć na tarce.

Potrzebujemy:
  • 200 g masła lub margaryny, uprzednio zamrożonego
  • 80 cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło/margarynę kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki i wrzucamy do malaksera (tylko wtedy uzyskasz ciasto - kruszonkę).
Dodajemy resztę składników i przez minutę wyrabiamy ciasto malakserem. 
Ciasto może posłużyć do wykonania szarlotki, czy tarty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego