Mamy sezon na czerwone porzeczki, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zacząć Was nimi kusić.
To moje pierwsze karty z nimi związane, wyczekujcie kolejnych ;)
Potrzebujemy:
Kruche ciasto z przepisu poniżej, znajdziecie go klikając w ten LINK
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 op cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja użyłam zimnotłoczonego oleju od Oleofarm
Ponadto:
- 500 g owoców czerwonej porzeczki, obranych i umytych
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Następnie cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukrów i miksujemy, aż piana zrobi się błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści.
Dalej do piany dodajemy po trochę proszku budyniowego i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.
Następnie cienką stróżką wlewamy olej, cały czas mieszając.
Na dno foremek silikonowych wsypujemy łyżeczkę ciasta kruchego (tartego na tarce, bądź z mojego przepisu), na ciasto kładziemy łyżkę piany i łyżkę owoców czerwonej porzeczki. Zasypujemy babeczkę łyżeczką ciasta kruchego.
Babeczki wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Pieczemy w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego