środa, czerwca 17, 2015

Kurczak duszony z papryką i marchewką

Duszony kurczak nie zawsze musi być taki sam. Możecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew. Całości dania nadały słodkawego posmaku. Obiad podałam z bio makaronem orkiszowym o wspaniałej nazwie i przede wszystkim kształcie - Jeżyki. Myślę, że spodoba się dzieciom. :)

Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki, do kupienia TUTAJ
  • 3 uda z kurczaka
  • pół papryki czerwonej
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej bez soli i glutaminianu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • łącznie około 700 ml wody (podlewanie plus sos)
  • dwie łyżki oleju rzepakowego
Olej rozgrzewamy na patelni i wkładamy na niego oprószone mąką uda z kurczaka, następnie pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pościnaną obierakiem marchew, właściwie dowolność w marchwi wskazana, byleby nie za grubo.
Całość lekko podlewamy wodą i dusimy. Po około 20 minutach dodajemy przyprawę warzywną. Po następnych 15 minutach podlewamy większą ilością wody i dalej dusimy. Całkowity czas duszenia mięsa to godzina, może trochę więcej, generalnie chodzi o to, żeby samo praktycznie odchodziło od kości.
Na koniec po wyłączeniu palnika, dodajemy łyżkę śmietany i rozprowadzamy w sosie.
*Jeśli ktoś używa soli to można ją dodać na etami dodawania przyprawy warzywnej.
Dodatkiem jest rukola skropiona olejem konopnym, notabene bardzo zdrowym, który możecie nabyć również w GR Pliczko,  TUTAJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger