środa, lipca 22, 2015

Łopatka czosnkowa

Wraz z szynkowarem z Tradismak domowe wędliny to pestka. Możecie je przygotować wedle własnego uznania, tak jak lubicie. Ja lubię czosnek, aż do przesady. Chociaż wędliny na prawdę go lubią i są w niezłej symbiozie, według mnie. Dzisiaj proponuję łopatkę wieprzową o przeważającej nucie czosnku w swym smaku, co dodaje jej uroku, bo łopatka to takie mięso cudaczne.





Potrzebujemy:
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 0.5 łyżeczki soli peklowej
  • łyżeczka białego pieprzu

Czosnek obieramy i rozgniatamy, łączymy z pozostałymi przyprawami.
Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie nacieramy przyprawami i umieszczamy w szynkowarze. Wkładamy do lodówki na minimum 24h.
Po tym czasie parzymy, aż mięso osiągnie temperaturę 63°C.
Następnie szynkowar wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger