wtorek, października 24, 2017

Fit deser jaglano migdałowy

Deser z kaszy jaglanej jest u nas zawsze mile widziany. Ten przygotowywany na wodzie z dodatkiem migdałów i masła orzechowego zyskał wspaniały smak, mimo że nie został przygotowany na pełnotłustym mleku. Zblendowana kasza jaglana ma tak muślinową strukturę, że ciężko się jej oprzeć. Wypróbujcie.


Potrzebujemy:

  • 1 garść obranych migdałów 
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 150 g prażonej kaszy jaglanej Sonko
  • 600 g wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki golden syrup
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ulubiona konfitura

Kaszę zalewamy wrzątkiem na kilka minut, po czym odcedzamy na sicie i dokładnie płuczemy. Zalewamy wodą w proporcji 1 część kaszy : 2 części wody.
Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.

Migdały mielimy, dodajemy masło orzechowe, szczyptę soli, olej kokosowy, golden syrup i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość blendujemy na gładko. Przekładamy do pucharków. Na górę od razu nakładamy ulubioną konfiturę.



1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger