Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić sernik z jabłkami, miałam powiem szczerze obawy, czy nie podejdzie mi za bardzo sokiem z jabłek ale nic z tych rzeczy jest cudny, kremowy i owocowy. Taki jak powinien być - ideał serniko jabłecznik z cynamonową skórką.
Na sernik potrzebujemy:
CIASTO:
- szklanka mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
- 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona
- 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki.
Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej jabłka i zalewamy je masą serową. Wierzch posypujemy cynamonem.
Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika.
Sernik ładnie popęka ale wg mnie taki ich urok jeśli są na prawdę puszyste w środku. :)
Chciałam się Wam jeszcze pochwalić takim moim małym sukcesem :) Wygrałam pierwszą nagrodę w konkursie BIOWINu na przepis na domowy chleb. :)
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej jabłka i zalewamy je masą serową. Wierzch posypujemy cynamonem.
Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika.
Sernik ładnie popęka ale wg mnie taki ich urok jeśli są na prawdę puszyste w środku. :)
Chciałam się Wam jeszcze pochwalić takim moim małym sukcesem :) Wygrałam pierwszą nagrodę w konkursie BIOWINu na przepis na domowy chleb. :)
Wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wspólnej obserwacji,
rzetelne-recenzje.blogspot.com
Uwielbiam jabłecznik! Świetny przepis, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńObserwuję i dziękuję za nominację do LBA, ale nie zauważyłam komentarza i nie odpowiedziałam na pytania:( ale dziękuję:)
fenimniam.blogspot.com
Każda obserwacja mile widziana :) :) :)
Uwielbiam tego bloga!!!
OdpowiedzUsuń