Tego szukasz?

19 sty 2015

Kluseczki z dyni i kaszy jaglanej posypane czarnym sezamem.

Dynia dobra na wszystko. Jest bardzo zdrowa, nie tylko ze względu na swoje wartości odżywcze. Jej gruba skóra nie pozwala środkom chemicznym na wchłonięcie ich do środka, także śmiało podawajmy je swoim dzieciom ;)


Na dużą porcję kluseczek potrzebujemy:
  • 300 ml puree z dyni 
  • szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki suszonej bazylii 
  • czarny sezam do posypania
Wszystkie składniki miksujemy.
W garnku gotujemy wodę z niewielką ilością oliwy.
Na wrzącą wodę wrzucamy łyżką kluseczki. 
Gotujemy jeszcze minutę po wypłynięciu kluseczek na powierzchnię. 
Posypujemy sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego