Chlebek jest puszysty z chrupiącymi brzegami i łatwo odrywającymi się kromeczkami, polecam bawić się w różne warianty smakowe. ;) Dzisiaj użyłam ziół prowansalskich, czosnku i słodkiej papryki innym razem pokuszę się np. o tymianek, rozmaryn, czosnek i ostrą paprykę. Myślę, że też będzie świetne.
Na małą formę do keksa potrzebujemy:
- 400 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g ciepłego mleka
- 90 g ciepłej wody
- łyżeczkę cukru
- łyżkę jogurtu naturalnego
- 1 jajo
- pół łyżeczki soli
- szczyptę chilli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Drożdże mieszamy z cukrem, mlekiem i wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do mieszanki dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto, w razie gdyby się bardzo kleiło, można podsypać mąką, nie można jednak przesadzić, gdyż ciasto może wtedy wyjść twarde i nieapetyczne po upieczeniu.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny, bądź do podwojenia objętości do ciepłego miejsca. Ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni i wstawiam tam miskę z ciastem. Wtedy wyrastanie trwa na prawdę chwilę ;)
Kiedy ciasto wyrasta robimy masło z przyprawami i potrzebujemy do tego rondelka i:
- 50 g masła
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- łyżeczkę czosnku w proszku, albo dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego resztę składników, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozsmarowujemy masło z przyprawami i tniemy na paski szerokości naszej formy do keksa. Następnie układamy jeden pasek na drugim i wycinamy kwadraty o wysokości naszej formy do keksa, może 1 cm wystawać. Układamy je pionowo, przytrzymując, aby nie zjechały :P wstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Smacznego! :)
Pierwszy raz coś takiego widzę, ale muszę koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuń