Tego szukasz?

11 sty 2015

Szarlotka na bardzo kruchym cieście

Szarlotka jest dobra na wszystko, dosłownie!
Jest ciastem, które jest lubiane przez większość pożeraczo - słodkości na tym ziemskim padole.



Ciasto szybko zagniecione z zimnych składników, dobrze schłodzone, daje niemalże pewność, że wypiek się uda. Do niego nie można podchodzić z ciepłym sercem oj nie, tutaj trzeba wykazać się szybkością i wyrachowaniem. Tak! i fru do lodówki, a jeżeli zależy Wam na czasie to do zamrażarki.
Jabłka, nie mogą zawierać zbyt dużo soku, najlepsze są twarde, nie za słodkie.
I teraz ciekawostka, nasza szarlotka zawiera jabłka, z których uprzednio został w sokowirówce wyciśnięty sok. Dwie przyjemności, a jabłka tylko jedne :P

Na blachę 40x24 potrzebujemy:

  • 200 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 80 g cukru
ponadto:
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;)
  • 3 łyżki bułki tartej

Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie kule, jedna nieco większa od drugiej. Ta większa posłuży jako spód, mniejsza jako wierzch. Zależało mi na czasie dlatego kule powędrowały na pół godziny do zamrażarki.

Jabłka, możecie zrobić tak jak ja, czyli przy pomocy sokowirówki, albo pokroić w małą kostkę 1,5 kg jabłek i dusić w garnku przez 15 minut z łyżeczką cynamonu, 3 łyżkami bułki tartej i 3 łyżkami cukru.

Po tym czasie wyjmujemy większą i ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Lekko ugniatamy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy resztą cynamonu. Na wierzch ścieramy drugą kulę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego