Tego szukasz?

21 mar 2015

3BIT w nowym wydaniu. Śmietana Bravo!

Przedstawiam 3BIT-a w wydaniu bardziej eleganckim, świątecznym nawet można by było powiedzieć. ;)
W moje ręce ostatnio wpadła włoska śmietana Bravo, do kupienia TUTAJ. Jest to niezawodna śmietana, dla tych, których choć raz zawiodła standardowa 30%, bądź 36%. Śmietana Bravo nie ma szans na niepowodzenie, nie może się nie udać. Ubija się niezwykle szybko, jest nieco słodka i można nią ozdabiać torty bez użycia usztywniacza w postaci żelatyny, czy innych substancji typu fix ;)
Kształt jaki jej nadamy nie zmienia się tak jak to bywa w śmietanie, którą zwykliśmy kupować. Praca z nią to przyjemność, polecam nawet dla najmniej wprawionych w bojach. 
Nie zmienia kształtu nawet pod wpływem temperatury!
Po ubiciu (trwa to zaledwie minutę!) można odwrócić naczynie do góry dnem, tak właśnie, do góry dnem i nic nie spadnie na ziemię, dla bardziej ekstremalnych na głowę.
Zachęcam do spróbowania, warto gdyż zwiększa swoją objętość i jest do 1,5 razy wydajniejsza niż zwykła.

Potrzebujemy:

Biszkopt:
  • 5 dużych jaj
  • pół szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja razem z cukrem ubijamy na bardzo puszystą jasną masę.
Przestajemy miksować i dodajemy powoli przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia, mieszając uważnie, aby nie uszkodzić nadto struktury piany z jajek.
Wylewamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm. Papierem do pieczenia wykładamy jedynie dno, a boki pozostawiamy suche, nie smarujemy niczym.
pieczemy 35 - 40 minut w temperaturze 160 - 170°C.
Pamiętajmy, aby boki biszkoptu oddzielać od blaszki dopiero po wystygnięciu. 
Dla wierzących w moc rzucania biszkoptem - można go upuścić w foremce z wysokości około 50 cm.

Warstwa budyniowa:
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
Szklankę mleka zagotowujemy, w drugiej części rozpuszczamy budyń i mąki.
Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i zagotowujemy

Warstwa kajmakowa:
  • 2/3 puszki masy kajmakowej/ krówkowej
Puszkę przed wyłożeniem na biszkopt ogrzewamy we wrzątku, abyśmy z łatwością mogli ją nałożyć na ciasto.

Ponadto:
  • 0,5 l śmietany Bravo
  • kilka cukrowych perełek
Przygotowanie:
Na pierwszą warstwę biszkoptu wylewamy gorący budyń, najlepiej robić to w foremce.
Przykrywamy 2 warstwą biszkoptu i nakładamy na niego podgrzany kajmak.
Przykrywamy 3 warstwą i dociskamy delikatnie, aby budyń i kajmak rozeszły się po całych blatach ciasta. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, do całkowitego ostygnięcia, około 3 godziny.

Schłodzoną śmietanę Bravo wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy minutę, po czym tynkujemy ciasto najpierw boki, później górę.

Resztę śmietany nakładamy do rękawa cukierniczego. W tym samym sklepie możemy nabyć rękawy, których ja szukałam od dawna, wysokie i sztywne, idealne moim zdaniem, do kupienia TUTAJ
I teraz szalej dusza.. Śmietana jest tak prosta w obsłudze, że aż miło. ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego