Olej jest do kupienia w sklepie internetowym MarokoSklep.
Treściwe jedzonko na obiad, nadaje się również do podania gościom, dlatego że nie tylko świetnie smakuje, wygląda równie bajecznie.
Potrzebujemy:
- 1kg karkówki wieprzowe
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy średnio ostrej
- pół łyżeczki soli
- szczypta płatków chili
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- łyżeczka suszonej bazylii
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z musztardą i przyprawami.
Cebulę kroimy w talarki.
Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia i nacieramy pastą z czosnku, musztardy i przypraw. Do rękawa wkładamy również pokrojoną w plastry cebulę.
Rękaw zamykamy z obu stron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na półtorej godziny.
Ziemniaczki.
Użyłam nożyka dekoracyjnego, jest to nożyk zakupiony przeze mnie dawno na zwykłym targowisku. Koszt takiego cacka to około 6 zł.
Ziemniaczki kroimy tymże nożykiem, posypujemy solą, mieloną kolendrą i słodką papryką. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180°C do zezłocenia brzegów.
Karkówkę po upieczeniu zostawiamy w rękawie na minimum pół godziny, następnie kroimy w plastry.
Podajemy z ziemniaczkami, połówką pomidora, całość skrapiamy spożywczym olejem arganowym i przyozdabiamy liśćmi bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego