niedziela, marca 22, 2015

Karkówka z ziemniaczkami skropiona olejem arganowym Efas.

Soczyste mięso z finezyjnymi ziemniaczkami sropione pysznym i zdrowym olejem arganowym to cudo!
Olej jest do kupienia w sklepie internetowym MarokoSklep.
Treściwe jedzonko na obiad, nadaje się również do podania gościom, dlatego że nie tylko świetnie smakuje, wygląda równie bajecznie.

Potrzebujemy:
  • 1kg karkówki wieprzowe
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy średnio ostrej
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta płatków chili
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • łyżeczka suszonej bazylii
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z musztardą i przyprawami. 
Cebulę kroimy w talarki.
Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia i nacieramy pastą z czosnku, musztardy i przypraw. Do rękawa wkładamy również pokrojoną w plastry cebulę. 
Rękaw zamykamy z obu stron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na półtorej godziny.

Ziemniaczki. 
Użyłam nożyka dekoracyjnego, jest to nożyk zakupiony przeze mnie dawno na zwykłym targowisku. Koszt takiego cacka to około 6 zł. 
Ziemniaczki kroimy tymże nożykiem, posypujemy solą, mieloną kolendrą i słodką papryką. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek. 
Pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180°C do zezłocenia brzegów. 

Karkówkę po upieczeniu zostawiamy w rękawie na minimum pół godziny, następnie kroimy w plastry.

Podajemy z ziemniaczkami, połówką pomidora, całość skrapiamy spożywczym olejem arganowym i przyozdabiamy liśćmi bazylii.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger