Makarony to bardzo wdzięczne formy obiadu, szybkie i sycące.
Chciałam tutaj wspomnieć o mięsie mielonym paczkowanym. . Strzeżcie się ludziska, często mięsa jest nieco ponad połowa. Co to za deal? Kupujesz pół kg mięsa mielonego, jak sama nazwa wskazuje, a mięsa masz 300 g.. ktoś tu chyba robi nas w konia!
Potrzebujemy:
- 0.5 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki ziaren gorczycy białej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chilli
- sól, pieprz
- świeże zioła, np. Bazylia, tymianek, majeranek
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni razem z gorczycą na dwóch łyżkach oleju rzepakowego. Kiedy cebula zacznie się rumienić dorzucamy drobno pokrojony czosnek. Po chwili na patelnię wykładamy mięso i energicznie mieszając staramy się, aby z mięsa nie zrobiły się "kluski", chcemy aby było jak najbardziej sypkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy.
Dusimy pod przykryciem około 25 minut, w razie potrzeby można podlać wodą.
Doprawiamy papryką, chilli, solą pieprzem i ziołami.
Dusimy jeszcze chwile i odstawiamy na czas przygotowania makaronu.
Makaron gotujemy według wskazówek producenta aldente ;)
Na talerz wykladamy rukolę, na noej układamy grono z poprzecinanych pomidorków koktajlowych i skrapiamy sałatkę olejem z pestek dyni, u nas olej z Oleofarm, pyszny i aromatyczny. Obok solidną porcję makaronu wymieszanego z sosem z indyka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego