Tego szukasz?

3 kwi 2015

Chlebki do żurku

Świąteczny żurek prezentuje się bardzo wykwintnie w miseczkach z chleba. Jest jeszcze czas, aby pokusić się o ich własnoręczne upieczenie. Zachwyt gwarantowany. :)

Potrzebujemy:
  • 1 kg mąki (ja dałam pół na pół żytniej z pszenną)
  • pół łyżeczki soli 
  • 30 g cukru
  • 50 g drożdży świeżych
  • 600 ml ciepłego mleka
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. (Możemy od razu zacząć czynności w dużej misce.)
Następnie dosypujemy mąki i sól i zagniatamy elastyczne ciasto. W razie gdyby się kleiło można dodać nieco więcej mąki.
Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 3 części, z każdej odcinamy nieco, aby zrobić uchwyt w naszych chlebkach, można się również pokusić o ulepienie uchwytów. :)
Uformowane chlebki odstawiamy na około 20 minut do pół godziny, aby nieco podrosły.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut.

Przed użyciem chlebków jako miseczek odcinamy górę i wydrążamy środek, jeśli boicie się że przemokną można je posmarować w środku białkiem i zapiec przez 10 minut w 180 stopniach.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego