Miał do wyboru pieroga z kaszą gryczaną i twarogiem oraz pieroga z mięsem z piersi kaczki - wybrał mięsko :)
Potrzebujemy:
CIASTO:
- 1/2 kg mąki pszenej
- 250 ml gorącej wody
Mąkę wysypujemy na blat, robimy w środku dołek i wlewamy gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka, aby woda nie uciekła na boki. Wyrabiamy ciasto, w razie gdyby bardzo się kleiło można podsypać mąką. Raczej nie powinno być z nim problemu. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około pół godziny.
FARSZ:
- pojedyncza pierś z kaczki, bez skóry
- około 1,5 litra wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1/4 pora
Mięso zalewamy zimną wodą i powoli gotujemy. Ściągamy łyżką cedzakową burzyny z mięsa i dalej gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie dodajemy także pora pokrojonego na mniejsze kawałki i przyprawy.
Gotujemy około 1.5 h.
Pierś wyjmujemy z rosołu, por również. Mielimy mięso wraz z porem. Do farszu dodajemy około pół chochelki wody i mieszamy. Farsz nie może być za suchy, wtedy będzie trudno zamknąć go w cieście.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i wycinamy malutkie krążki. Nakładamy trochę farszu na placuszek i zaklejamy.
Gotujemy w nieosolonej wrzącej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego