Tego szukasz?

27 maj 2015

Botwinka z czerwoną kapustą. Zupka dla dziecka

Jak szaleć to szaleć. Botwinkę robimy nie często, a już taką w towarzystwie czerwonej kapusty to już pierwszy raz i zaręczam, że nie ostatni, bo wyszła przednia. Wersja dla malucha jest po prostu delikatniejsza i nie zawiera soli. ;)

Potrzebujemy:
  • mały kawałek mięsa z uda kurczaka wolnowybiegowego
  • botwinka z jednego buraczka
  • 1/4 marchwi
  • 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej kapusty
  • plaster cebuli
  • pół
  • 1 ziemniak
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • kilka kropel soku z cytryny
  • łyżeczka jogurtu naturalnego
*wywar z mięsa może uczulać

Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut.
Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę, marchew pokrojoną w plasterki, bądź słupki, pół posiekanego ząbka czosnku i plaster cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować.
Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie.
Dodajemy teraz botwinkę pokrojoną w mniejsze kawałeczki i po 5 minutach dolewamy sok z cytryny i jogurt. Można zajadać :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego