Tego szukasz?

27 maj 2015

Surówka z młodej kapusty.

Młoda kapusta mmm..
Stara ma również swój urok, ale młoda.. młodej nie dorówna ;)
Postanowiłam, że zjemy ją na surowo. Jest tak delikatna, że nie miałam serca tej mojej pierwszej w tym roku gotować.

Postanowiłam przygotować prostą i szybką surówkę, a przede wszystkim bardzo zdrową. Z olejem słonecznikowym od Oleje Świata, który w smaku jest jak świeże ziarna słonecznika, tego trzeba spróbować. :)

Potrzebujemy
  • główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki macie w domu, najlepiej tłoczony na zimno
  • łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
Główkę kapusty kroimy na pół wzdłuż głąba, następnie szatkujemy na drobno nożem.
Poszatkowaną kapustę solimy i ugniatamy ręką, aby zaczęła puszczać soki. ugniatamy i zostawiamy na 10-15 minut.
W tym czasie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, to samo robimy z jabłkiem i to skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Kapustę ponownie ugniatamy ręką i wylewamy cały sok jaki z niej wypłynął (to usunie też nadmiar soli).
Dodajemy resztę składników i mieszamy. Wstawiamy na 10 minut do lodówki, aby smaki mogły ze sobą zacząć współdziałać. Po tym czasie surówka może wieść pierwsze skrzypce podczas smacznego obiadu :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego