Tego szukasz?

18 maj 2015

Chleb konopny na drożdżach.

Chleb konopny na drożdżach jest moim kolejnym podejściem do wypieków z mąką konopną. Uwielbiam jej zieloną barwę! Zaznaczam po raz kolejny, że konopie spożywcze pozbawione są substancji halucynogennych, można je spożywać bez obaw. ;)
Chlebek wyszedł puszysty, jak to na drożdżach i bardzo smaczny, o charakterystycznej barwie.
Dodatkowo wierzch posypałam łuskanymi ziarnami konopii, aby nadać mu większego wyrazu.
Konopie mam z zaprzyjaźnionego sklepu Konopna - Alternatywa

Ja piekę pieczywo bez soli, ale w przepisach ją Wam podaję, bo nie każdy musi i je bez soli. Niemniej jednak namawiam do powolnej rezygnacji z solenia, bo warto, dla zdrowia i odkrywania nowych smaków, bo bez soli wszystko smakuje lepiej, nie od razu oczywiście, trzeba stopniowo z niej rezygnować, aż nie będziemy jej potrzebować w smaku naszych potraw.
Dość polemiki.

Potrzebujemy:
  • 100 g mąki konopnej
  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 g mleka
  • 20 g oleju rzepakowego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka soli i 30 g miodu
Ponadto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (można dodać teraz miód jeśli się na niego zdecydowaliście). Odstawiamy na 10 minut.

Do mieszaniny mleka i drożdży dodajemy obie mąki, olej rzepakowy i sól, jeśli chcecie z niej skorzystać. Pamiętajcie, że sól nie może mieć bezpośredniego kontaktu z drożdżami, bo je najzwyczajniej w świecie zamorduje ;) Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od rąk, można dosypać nieco mąki pszennej.

Ciasto wkładamy do foremki posypujemy łuskanymi ziarnami konopii i odstawiamy do piekarnika nagrzanego do 30 stopni C na około pół godziny, musi dwa razy powiększyć swoją objętość. Forma jakiej możecie użyć to np. podłużna forma keksowa o dł. 30 cm.

Chleb należy wypiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 35 minut.


Wybaczcie, że zdjęcie przed wypieczeniem
ale jakoś mnie tak pochłonął, że zanim się obejrzałam, już nie było co fotografować :o

4 komentarze:

Wszystkiego smacznego