Tego szukasz?

28 maj 2015

Kurczak w sosie koperkowym.

Uda z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso. Przygotowuje je dużo częściej niż piersi, bo piersi u nas nikt nie lubi, bo one lubią wysychać, łe.
Udka pozostają soczyste i można z nich zrobić o wiele więcej niż Wam się może wydawać. ;)

Potrzebujemy:
  • 4 udka z kurczaka z wolnego wybiegu
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np od Przyprawy Premium
  • 2 łyżki suszonego koperku, bądź 2 posiekanego świeżego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • łyżka mąki pszennej
Kurczaka smażymy na oleju, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w plastry oraz czosnek posiekany w drobną kostkę. 
Następnie doprawiamy przyprawą warzywną i podlewamy nieco wodą. Dusimy pod przykryciem przez godzinę, uzupełniając wodę, aby kurczak się nie przypalił. Nie można od razu dodać dużej ilości wody, bo kurczak nie będzie miał ładnego koloru.
Teraz doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy koperek i zalewamy taką ilością wody ile chcemy mieć sosu.
Zagotowujemy.
W szklance mieszamy mąkę z odrobiną wody, aby nie powstały grudki i dodajemy do tego jogurt naturalny. 
Naszą miksturę dolewamy do sosu i energicznie mieszamy, aby nie powstały "kluski".
Podajemy z makaronem posypanym szczypiorkiem. 


2 komentarze:

Wszystkiego smacznego