Tego szukasz?

10 cze 2015

Babeczki z mięsem i cukinią na parze

Uwielbiam przygotowywać babeczki na parze. Na prawdę polecam ten sposób przygotowywania posiłków nie tylko dla dzieci, ale również dla pozostałej części rodziny.
Dzisiaj dodatkowo użyłam zimnotłoczonego oleju rzepakowego od Sosta, który wg mnie jest dużo smaczniejszy i zdrowszy od oliwy z oliwek. Olej rzepakowy bardzo często jest przeze mnie eksploatowany w kuchni - jak zdążyliście juz zauważyć ;)

Olej od Sosta - niezwykle aromatyczny - możecie kupić TUTAJ.

Wracając do przepisu, potrzebujemy:
  • kawałek mięsa, u nas królik około 3x5cm
  • 1/4 cukinii
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy, u nas od Indian Bazaar
  • 1 jajko
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżeczka zimnotłoczonego oleju rzepakowego, u nas od Sosta ♡
  • pół łyżeczki suszonej natki pietruszki, bądź łyżeczkę świeżej posiekanej natki
Mięso siekamy na małe kawałki. Cukinię również siekamy, obojętnie jak, dlatego że pod wpływem ciepła zrobi się z niej ciapka ;)
Dodajemy do mięsa i cukinii jajko, mąkę z ciecierzycy, aby mogła wchłonąć wodę z cukinii i sok z mięsa, a także resztę składników. Mieszamy dopóki wszystko się razem ładnie połączy i rozkładamy "masę" do silikonowych foremek na muffinki. 
Parujemy przez 20 minut.


Podałam z kaszą pęczak, fasolką szparagową i sałatką z rukoli i pomidora skropionymi olejem rzepakowym Sosta ♡

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego