Dzisiaj dodatkowo użyłam zimnotłoczonego oleju rzepakowego od Sosta, który wg mnie jest dużo smaczniejszy i zdrowszy od oliwy z oliwek. Olej rzepakowy bardzo często jest przeze mnie eksploatowany w kuchni - jak zdążyliście juz zauważyć ;)
Olej od Sosta - niezwykle aromatyczny - możecie kupić TUTAJ.
Wracając do przepisu, potrzebujemy:
- kawałek mięsa, u nas królik około 3x5cm
- 1/4 cukinii
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy, u nas od Indian Bazaar
- 1 jajko
- 1 łyżka amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżeczka zimnotłoczonego oleju rzepakowego, u nas od Sosta ♡
- pół łyżeczki suszonej natki pietruszki, bądź łyżeczkę świeżej posiekanej natki
Mięso siekamy na małe kawałki. Cukinię również siekamy, obojętnie jak, dlatego że pod wpływem ciepła zrobi się z niej ciapka ;)
Dodajemy do mięsa i cukinii jajko, mąkę z ciecierzycy, aby mogła wchłonąć wodę z cukinii i sok z mięsa, a także resztę składników. Mieszamy dopóki wszystko się razem ładnie połączy i rozkładamy "masę" do silikonowych foremek na muffinki.
Parujemy przez 20 minut.
Podałam z kaszą pęczak, fasolką szparagową i sałatką z rukoli i pomidora skropionymi olejem rzepakowym Sosta ♡
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego