Tego szukasz?

3 cze 2015

Chleb orkiszowy na drożdżach z ziemniakami

Chleby piekę dlatego, że lubię ich smak i zapach i to, że są takie ciepłe.. ach!
Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez użycia soli i sztucznych dodatków, przecież dziecko me je chlebek, aż się uszy trzęsą. Ja, muszę o młody organizm dbać :)
Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej typ 1850 od BIO Babalscy, których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ. W przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;)

Potrzebujemy:
  • 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki
  • 350 g mąki pszennej
  • 125g wody
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę, bądź utłuczonych)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • 2 łyżeczki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka dowolnych ziół, np. zioła prowansalskie
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie 1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, łączymy z jogurtem będącym w temperaturze pokojowej i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie do drożdży dodajemy resztę składników, plus sól (jeśli potrzebujecie) ale dopiero na końcu, aby nie miała styczności z drożdżami.
Wyrabiamy ciasto, będzie się kleiło, dlatego radziłabym użyć do tego robota, ponieważ takie to ciasto musi być. Dzięki temu uzyskamy na prawdę puszyste wnętrze chlebka ;)
Ciasto przekładamy do keksówki, bardzo szybko wyrasta ;)
Po wyrośnięciu, kiedy zechce nam uciec z formy włączamy piekarnik na 40 minut, temperatura 200 stopni.



2 komentarze:

Wszystkiego smacznego