Tego szukasz?

4 cze 2015

Sezamowy majonez

Majonez klasyczny jest pyszny, mam nawet na niego przepis tutaj na blogu --> Majonez Domowy.
Chciałam jednak wprowadzić trochę innowacji i zrobiłam majonez sezamowy, można byłoby go nazwać sezamowym sosem. Ma lekko brązową barwę i pobudzający zapach prażonego sezamu. Myślę, że jeśli nie lubisz tahini to nie ma sensu go robić. Do odważnych świat należy ;)

Potrzebujemy:
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki musztardy, np. od Primavika
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki oprócz olejów umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem, około minutę.
Następnie cienką strużką wlewamy oleje, nie przerywając miksowania.
Całość powinna zacząć emulgować i wytwarzać się jasno brązowy "krem".
Majonez ten zaraz po ukręceniu będzie miał dość rzadką konsystencję, natomiast po chwili w lodówce jego gęstość wzrośnie.


2 komentarze:

Wszystkiego smacznego