Jest to przede wszystkim bardzo zdrowy wyrób, dla niemowlaków idealny, bo nie zawiera cukru - słodziłam go nieco sokiem jabłkowym. Łasuchom na pewno nie posmakuje, natomiast dzieciom nie przyzwyczajonym do cukru jak najbardziej - Oskar wyjadą go garściami.
Potrzebujemy:
- 1 kg truskawek
- 300 g soku z jabłek (najlepiej świeżo wciśniętego ze słodkiej odmiany jabłek)
- 1,5 łyżeczki agar agar
Truskawki traktujemy przez chwilę blenderem.
Następnie przełóżcie je do garnka, najlepiej z grubym dnem, dolejcie do nic soku jabłkowego i doprowadźcie do zagotowania się całości. Gotuję je jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy agar agar i energicznie mieszamy, aby się dobrze rozpuścił.
Gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków i kładziemy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego