Tego szukasz?

23 cze 2015

Sałatka z krewetkami w kokosowej panierce.

Sałatka z tak pysznymi krewetkami zaskoczy niejednego źle nastawionego osobnika do krewetek w ogóle. Zaręczam!
Centrum smaku to małe otoczone chrupiącą kokosową panierką krewetki, dopieszczone dodatkami.

Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie gotowanych krewetek 
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Krewetki rozmrażamy i zdejmujemy z nich ogonki. 
Następnie wsypujemy oczyszczone krewetki do rozkłóconego jajka. 
Kolejnym krokiem jest obtoczenie krewetek w panierce przygotowanej z wiórek kokosowych i mąki pszennej.
Tak przygotowane krewetki wkładamy ma rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym. 

Ponadto:
  • garść sałaty, u mnie sałata Little Gem
  • kilka plasterków zielonego ogórka
  • garść pistacji
Sałatę kroimy, bądź rwiemy na kawałki. 
Pistacje lekko siekamy nożem. 
Na sałacie układamy plastry ogórka i posypujemy pistacjami po polaniu sosem z opisu poniżej. 


Sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich, bądź ziół przeznaczonych typowo do sałatek
  • Krem balsamiczny
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przyprawami.
Polewamy nim sałatę i ogórka. Następnie posypujemy posiekanymi pistacjami. 
Kolejnym etapem jest nałożenie krewetek i polanie całości zygzakiem kremu balsamicznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego