Tego szukasz?

24 cze 2015

Torcik czekoladowy z truskawkami

Ten torcik czekoladowy, to tak na prawdę duży tort, którego nazwałam torcikiem, bo jest czekoladowy, a z tą z kolei bardzo się lubimy :D To także tort typu neaked cake, którego boki zdobią przekrojone na połówki truskawki, bardzo efektownie to robią, muszę przyznać.

Potrzebujemy:

BISZKOPT:

Najpierw przesiewamy przez sitko suche składniki, oprócz cukru.
Jaja ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. 
Następnie powoli dosypujemy nasze przesiane składniki, delikatnie mieszając, aby nie opadła nam piana z jajek i cukru.
Przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w temp 175°C.
Pamiętaj, aby przy biszkopcie wykładać papierem tylko dno blaszki, inaczej nie będzie równo rósł. 
Po upieczeniu zrzucamy na ziemię z wysokości 0.5 m

Krem:
Na początek należy przygotować budyń. 
Mniej więcej 2/3 mleka zagotowujemy razem z chałwą, w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy.
Do gotującego się mleka wlewamy pozostałą część z rozpuszczonym budyniem i mieszamy, aż zrobi się gęsty i zacznie gotować. 
Odstawiamy do wystygnięcia.

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem trzcinowym do momentu, aż cukier całkiem się nie rozpuści. 
Następnie dodajemy po niewielkiej ilości zimnego budyniu i cały czas miksujemy. 

Ponadto:
Biszkopt kroimy na dwie części. Wkładamy dolną część do tortownicy i nasączamy ją sokiem jabłkowym. Truskawki kroimy na pół pionowo i rozcięciem przykładamy do boków blaszki i tak dookoła. 
Pomiędzy truskawki wykładamy masę budyniową i w nią możemy powkładać kilka truskawek w całości. 
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i smarujemy wierzch musem morelowym. 
Na środek wykładamy kilka czereśni. 
Odstawiamy na minimum 3 h do lodówki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego