piątek, czerwca 12, 2015

Tort na roczek ze śmietaną kokosową.

Pierwsze urodziny dziecka to dla rodziców lekki stres, niedowierzanie że to już (?!) i przede wszystkim nowa sytuacja w jakiej się znaleźli.
Chciałam oczywiście, żeby było jak najlepiej. Tutaj trzeba oddać hołd dziadkom Oskara, którzy stanęli na wysokości zadania w 100%. ♡ Kocham Was :*

Moim zadaniem było przygotowanie tortu.
Solenizant ma dopiero roczek, wiec cukrowo śmietankowy tort to trochę zbyt wielka bomba jak dla takiego malucha. Przynajmniej w moim odczuciu. Dlatego tort odpowiedni do wieku dziecka naszego musiał się znaleźć ;)

Ozdoby od sweet_yarco dopełniły kunsztu i tort wyglądał pięknie. A taka samochwała ze mnie i już ;)

Potrzebujemy:

Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po 1 żółtku powoli i delikatnie mieszając. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem i go również delikatnie rozprowadzamy w pianie. 
Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. 
Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut. 
Po upieczeniu zrzucamy biszkopt z wysokości około 0.5 m i odstawiamy do osiągnięcia, bez wyjmowania z formy.

MASA (ŚRODEK):

  • 2 puszki mleka kokosowego
Ponadto:
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 brzoskwinie bez skórki
Oddzielamy tłuszcz kokosowy od wody kokosowej. Pamiętajmy, że puszki muszą być dobrze schłodzone. Minimum 12h w lodówce przed otwarciem. 
Tłuszcz ubijamy mikserem jak śmietanę. Musi się nieco napowietrzyć. 
Biszkopt kroimy na 3 blaty, będą dość cienkie. 
Wkładamy do formy 1 cz. biszkoptu i nasączamy go 1/3 soku jabłkowego i połową śmietany kokosowej. Na to kładziemy 2 cz. biszkoptu i nasączamy 1/3 soku. Nakładamy resztę śmietany kokosowej i posypujemy drobiutko pokrojonymi brzoskwiniami i przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Nasączamy resztą soku. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin, aby wszystko dobrze "namokło".

TYNK:
  • 2 pudełka serka mascarpone (kupiony w biedronce, nie pamiętam po ile gram tam pakują :p)
  • 10 truskawek
Truskawki blendujemy na mus.
Mascarpone miksujemy chwilę i dodajemy do niego mus z truskawek. Można ponownie zmiksować, albo po prostu wymieszać łopatką.
Rozsmarowujemy najpierw na górze, później po bokach tortu, starając się, aby utworzyć gładką powierzchnię. 

Na górze dla ozdoby zrobiłam rozetki z tej samej masy, z której był tynk i ułożyłam na szczycie każdej po kuleczce cukrowej od sweet_yarco. Od tego samego sprzedawcy był również miś, który dumnie grał pierwsze skrzypce jeśli chodzi o całość dekoracji, świeczka na 1 roczek także od sweet_yarco, których możecie znaleźć na allegro TUTAJ.
Do przygotowania rozetek posłużył mi jednorazowy rękaw cukierniczy, który możecie również nabyć u najlepszego sprzedawcy takich materiałów na allegro. Worki są duże i dzięki temu łatwiej jest nałożyć do nich porcję kremu. 

Tort ten jest praktycznie niesłodki. Dbając o zdrowe nawyki swojego dziecka warto przygotować taki, aby nie zaśmiecać małego organizmu. Oskar zajadał się tortem samodzielnie :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger