Chciałam oczywiście, żeby było jak najlepiej. Tutaj trzeba oddać hołd dziadkom Oskara, którzy stanęli na wysokości zadania w 100%. ♡ Kocham Was :*
Moim zadaniem było przygotowanie tortu.
Solenizant ma dopiero roczek, wiec cukrowo śmietankowy tort to trochę zbyt wielka bomba jak dla takiego malucha. Przynajmniej w moim odczuciu. Dlatego tort odpowiedni do wieku dziecka naszego musiał się znaleźć ;)
Ozdoby od sweet_yarco dopełniły kunsztu i tort wyglądał pięknie. A taka samochwała ze mnie i już ;)
Potrzebujemy:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po 1 żółtku powoli i delikatnie mieszając. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem i go również delikatnie rozprowadzamy w pianie.
Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut.
Po upieczeniu zrzucamy biszkopt z wysokości około 0.5 m i odstawiamy do osiągnięcia, bez wyjmowania z formy.
MASA (ŚRODEK):
MASA (ŚRODEK):
- 2 puszki mleka kokosowego
Ponadto:
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 2 brzoskwinie bez skórki
Oddzielamy tłuszcz kokosowy od wody kokosowej. Pamiętajmy, że puszki muszą być dobrze schłodzone. Minimum 12h w lodówce przed otwarciem.
Tłuszcz ubijamy mikserem jak śmietanę. Musi się nieco napowietrzyć.
Biszkopt kroimy na 3 blaty, będą dość cienkie.
Wkładamy do formy 1 cz. biszkoptu i nasączamy go 1/3 soku jabłkowego i połową śmietany kokosowej. Na to kładziemy 2 cz. biszkoptu i nasączamy 1/3 soku. Nakładamy resztę śmietany kokosowej i posypujemy drobiutko pokrojonymi brzoskwiniami i przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Nasączamy resztą soku. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin, aby wszystko dobrze "namokło".
TYNK:
- 2 pudełka serka mascarpone (kupiony w biedronce, nie pamiętam po ile gram tam pakują :p)
- 10 truskawek
Truskawki blendujemy na mus.
Mascarpone miksujemy chwilę i dodajemy do niego mus z truskawek. Można ponownie zmiksować, albo po prostu wymieszać łopatką.
Rozsmarowujemy najpierw na górze, później po bokach tortu, starając się, aby utworzyć gładką powierzchnię.
Na górze dla ozdoby zrobiłam rozetki z tej samej masy, z której był tynk i ułożyłam na szczycie każdej po kuleczce cukrowej od sweet_yarco. Od tego samego sprzedawcy był również miś, który dumnie grał pierwsze skrzypce jeśli chodzi o całość dekoracji, świeczka na 1 roczek także od sweet_yarco, których możecie znaleźć na allegro TUTAJ.
Do przygotowania rozetek posłużył mi jednorazowy rękaw cukierniczy, który możecie również nabyć u najlepszego sprzedawcy takich materiałów na allegro. Worki są duże i dzięki temu łatwiej jest nałożyć do nich porcję kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego