Tego szukasz?

10 lip 2015

Dżem malinowy

Malinki.. ile bym dała, żeby można je było mieć pod ręką zawsze.
Dlatego zrobię musu kilka słoiczków, tak na zimę, jeśli nie zjemy go przed zimą. Oj ciężkie losy łasucha :P

Maliny to źródło witaminy C, beta - karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia fosforu. Są bardzo pomocne przy zwalczaniu przeziębienia, zbijaniu gorączki, czy przy ogólnym wzmocnieniu odporności naszego organizmu.

Potrzebujemy:
  • 1 kg malin
  • 200 g cukru
Maliny gotujemy wraz z cukrem, dopóki cukier się nie rozpuści, a także maliny nie rozpadną się w drobny mak. Wystarczy około 15 minut.
Bardzo gorący dżem przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy do góry dnem do czasu aż nie ostygną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego