Tego szukasz?

10 lip 2015

Dżem malinowo bananowy

Malinki.. ile bym dała, żeby można je było mieć pod ręką zawsze.
Dlatego zrobię musu kilka słoiczków, tak na zimę, jeśli nie zjemy go przed zimą. Oj ciężkie losy łasucha :P

Maliny to źródło witaminy C, beta - karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia fosforu. Są bardzo pomocne przy zwalczaniu przeziębienia, zbijaniu gorączki, czy przy ogólnym wzmocnieniu odporności naszego organizmu.
Banany grają tutaj rolę słodziwa, w zasadzie im starsze banany macie pod ręką tym dżem uzyska więcej słodyczy, banany zmienne są i taki ich urok ;)

Potrzebujemy:
  • 1 kg malin
  • 2 przejrzałe banany
Maliny gotujemy wraz z bananami połamanymi na mniejsze kawałki. Gotujemy owoce, aż banany nie staną się płynne. U mnie trwało to 15 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Bardzo gorący dżem przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy do góry dnem do czasu aż nie ostygną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego