Tego szukasz?

22 lip 2016

Deser jaglano kokosowy.

Kaszę jaglaną uważam za najbardziej "wdzięczną" z kasz. Nadaje się zarówno na słodko jak i na słono, jest ogromnie neutralna i można zrobić z nią niemalże wszystko. Na przykład taki deser, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Można go podawać z dowolnym musem owocowym, dżemem, sosem, czekoladą. Wszystko zależy od Was. Przepis na podstawę deseru zaczerpnęłam od Blondynki.


Potrzebujemy:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki ksylitolu, bądź 5 łyżek zwykłego cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
Kaszę jaglaną przelewam na sicie wrzątkiem, następnie przepłukuję obficie zimną wodą, aż przestaną z niej wypływać saponiny. Pozbawiam jej tym samym goryczki.
Do garnka wsypuję przepłukaną kaszą, dwie szklanki wody i dwie szklanki mleka. Moja szklanka jest o pojemności 250 ml.
Gotuję na wolnym ogniu dopóki kasza nie wsiąknie całego płynu. Następnie wyłączam źródło ciepła i dolewam ostatnia szklankę mleka, wsypuje ksylitol/cukier i wiórki kokosowe. Mieszam i na niewielkim ogniu zagotowuję całość. Gorącą kaszę blenduję do uzyskania mniej więcej gładkiego kremu. Krem ten przekładam do pucharków i odstawiam do ostudzenia. Przed podaniem nakładamy dowolnie wybrany przez nas dodatek, Ja użyłam przetworu z żurawiny błotnej.
Smacznego!

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego