Tego szukasz?

24 sie 2016

Domowa warzywna "kostka" rosołowa

To jak ważny jest czas w dzisiejszym świecie to nie podlega żadnej dyskusji. To jak zaczęło się dla nas liczyć hasło "wiem co jem" też ma ogromne znaczenie. W wyniku tego całego procesu codziennego gotowania musicie, po portu musicie przygotować choć raz w życiu te bardzo prostą bazę do zup i sosów.



Potrzebujemy:
  • 200 g korzenia selera
  • 250 g marchewki
  • 100 g pora
  • 50 g cebuli
  • 100 g pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 1 liść laurowy
  • 6 gałązek ziół, jakie macie pod ręką, może być bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek, można też zastąpić świeże zioła ziołami suszonymi
  • 4 gałązki natki pietruszki, używamy samych listków
  • 120 g soli, najlepiej gruboziarnistej
  • 30 g białego wina, ostatecznie może być po prostu woda 
  • 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki pt. pieczarki, warzywa i zioła rozdrobnić jak najbardziej się da, można przepuścić przez maszynkę, włożyć do malaksera, blendera, cokolwiek. 
Dodać wino/wodę, sól i olej i gotować 40 minut, często mieszając, aby nam się nasz mikstura nie przypaliła, najlepiej użyć do tego garnka z grubym dnem oraz przykrywać całość sitkiem do gotowania na parze, bądź czymś innym dziurkowanym, gotująca się kostka po prostu bardzo chlapie.
Następnie miksujemy całość blenderem i przekładamy do wyparzonego słoiczka. Taka kostka może stać w lodówce aż do 3 miesięcy. Przygotowując danie używamy 1 łyżeczkę na 500 ml płynu, oczywiście smakowo musimy sprawdzić, czy w naszym mniemaniu nie potrzeba odrobiny więcej. ;) Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego