Tego szukasz?

26 sie 2016

Domowa warzywna "kostka" rosołowa II

Kolejna "kostka rosołowa", chyba się od nich uzależniłam. Ta ma w sobie jeszcze więcej aromatu, jest ciemniejsza od swojej poprzedniczki, kostki nr 1. Dzisiaj np zastosowałam ją do przygotowania duszonej szynki w cukinii i kapuście, obłęd smakowy.


Potrzebujemy:
  • 200 g korzenia selera
  • 250 g marchewki
  • 150 g pora
  • 100 g czerwonej papryki
  • 150 g cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 6 gałązek ziół, jakie macie pod ręką, może być bazylia, oregano, lubczyk, koperek, estragon, tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek, można też zastąpić świeże zioła ziołami suszonymi
  • 4 gałązki natki pietruszki, używamy samych listków
  • 120 g soli, najlepiej gruboziarnistej
  • 30 g białego wina, ostatecznie może być po prostu woda 
  • 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki, czyli  warzywa i zioła rozdrobnić jak najbardziej się da, można przepuścić przez maszynkę, włożyć do malaksera, blendera, cokolwiek. 
Dodać wino/wodę, sól i olej i gotować 40 minut, często mieszając, aby nam się nasz mikstura nie przypaliła, najlepiej użyć do tego garnka z grubym dnem oraz przykrywać całość sitkiem do gotowania na parze, bądź czymś innym dziurkowanym, gotująca się kostka po prostu bardzo chlapie.
Następnie miksujemy całość blenderem i przekładamy do wyparzonego słoiczka. Taka kostka może stać w lodówce aż do 3 miesięcy. Przygotowując danie używamy 1 łyżeczkę na 500 ml płynu, oczywiście smakowo musimy sprawdzić, czy w naszym mniemaniu nie potrzeba odrobiny więcej. ;) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego