To jak ważny jest czas w dzisiejszym świecie to nie podlega żadnej dyskusji. To jak zaczęło się dla nas liczyć hasło "wiem co jem" też ma ogromne znaczenie. W wyniku tego całego procesu codziennego gotowania musicie, po portu musicie przygotować choć raz w życiu te bardzo prostą bazę do zup i sosów.
Potrzebujemy:
- 200 g korzenia selera
- 250 g marchewki
- 100 g pora
- 50 g cebuli
- 100 g pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pieczarek
- 1 liść laurowy
- 6 gałązek ziół, jakie macie pod ręką, może być bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek, można też zastąpić świeże zioła ziołami suszonymi
- 4 gałązki natki pietruszki, używamy samych listków
- 120 g soli, najlepiej gruboziarnistej
- 30 g białego wina, ostatecznie może być po prostu woda
- 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki pt. pieczarki, warzywa i zioła rozdrobnić jak najbardziej się da, można przepuścić przez maszynkę, włożyć do malaksera, blendera, cokolwiek.
Dodać wino/wodę, sól i olej i gotować 40 minut, często mieszając, aby nam się nasz mikstura nie przypaliła, najlepiej użyć do tego garnka z grubym dnem oraz przykrywać całość sitkiem do gotowania na parze, bądź czymś innym dziurkowanym, gotująca się kostka po prostu bardzo chlapie.
Następnie miksujemy całość blenderem i przekładamy do wyparzonego słoiczka. Taka kostka może stać w lodówce aż do 3 miesięcy. Przygotowując danie używamy 1 łyżeczkę na 500 ml płynu, oczywiście smakowo musimy sprawdzić, czy w naszym mniemaniu nie potrzeba odrobiny więcej. ;) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego