Tego szukasz?

29 sie 2016

Dżem z czarnego bzu z jabłkiem

Kochani, dzisiaj przepis wprost od najslodszej dziewczyny na dolnym śląsku, od wiernego kibica siatkówki, od tej z którą można konie kraść! Dzisiaj tworzyła dla Was w kuchni niesamowita Karolinka :*

Właśnie przyszedł czas na przetworzenie zapomnianego, a przecież tak pysznego i zdrowego czarnego bzu. Rośnie on praktycznie wszędzie - na głębokiej wsi  ;) i w centrum Wrocławia. Możemy z niego wyczarowywać różne pyszności, a dzisiaj zrobimy dżem.


Potrzebujemy:
  • 2 porcje czarnego bzu
  • 1 porcja jabłek - ja dałam takie jakie miałam w ogrodzie, każde będą dobre.
  • 1 porcja cukru - można zmieniać ilość wg uznania

Czarne kuleczki odrywamy od szypułek i myjemy. Dodajemy obrane i pokrojone jabłka, cukier i gotujemy około 35 minut.
Pamiętamy o mieszaniu. 

Po zagotowaniu możemy odlać sok. Odcedzony (bądź nie, w zależności jaką konsystencję wolimy) dżem przekładamy do słoiczków. Po zagotowaniu odstawiamy aby "odpoczęły".


 Taki dżem ma mnóstwo pro zdrowotnych właściwości, więc namawiam was słodko do własnoręcznego przygotowania. Jak same widzicie jest to bardzo prosty przepis.

Smacznego

1 komentarz:

  1. To fakt, czarny bez rośnie praktycznie wszędzie, jednak lepiej nie zbierać owoców w centrum Wrocławia, tylko z dala od drogi z uwagi na zanieczyszczenia : ) Moim zdaniem przepis na dżem bardzo udany, jabłka zawierają naturalne pektyny wiec nie trzeba dodawać substancji żelującej, nie ma też nadmiaru cukru. Jest prosty w przygotowaniu, a przy okazji bardzo zdrowy, czego nie można powiedzieć o dżemach ze sklepu. Póki trwa sezon, warto też wypróbować połączenie czarnego bzu z jeżynami lub malinami, pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego