Potrzebujemy:
- 700 g mięsa z szynki wieprzowej
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 2 marchewki
- 0,5 litra bulionu wołowego
- 2 puszki pomidorów, bądź teraz w sezonie odpowiednią ilość świeżych pomidorów obranych ze skórki
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- pieprz czarny, świeżo mielony
- sól
- świeży koperek
Mięso kroimy w kostkę i traktujemy siekaczem. Następnie obtaczamy w mące i wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez krótką chwilę.
W garnku rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę w pióra, paprykę w dużą kostkę, marchew ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy.
Smażymy wszystko, uważajmy, aby nic nie przypalić ;)
Następnie dodajemy do warzyw mięso, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przyprawy oprócz soli i dusimy około 45 minut na wolnym ogniu. Podczas gdy mięso jest już w miarę miękkie, dodajemy pomidory i dusimy, aż się nie rozpadną.
W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z tego przepisu.
Gulasz mamy już prawie gotowy. Dodajemy do niego teraz odpowiednią dla naszych kubków smakowych ilość soli i posypujemy świeżym koperkiem.
Podajemy z plackami ziemniaczanymi.
Mini placki po węgiersku. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńTaki gulasz węgierski pycha - już dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuń