niedziela, lipca 30, 2017

Olej - na zdrowie

Od dziecka wpajane w wielu domach jest to, że wszystko co tłuste jest niezdrowe. Owszem, tłuste jedzenie z niezdrowym przetworzonym tłuszczem jak najbardziej nie służy naszemu zdrowiu, ale musimy też pamiętać, że zdrowy tłuszcz jest nam do życia niezbędny i ja w swoim domu tego się trzymam. Używam zdrowych tłoczonych na zimno olejów, których się nie podgrzewa, dzięki czemu utrzymują nas w dobrej kondycji jeżeli chodzi o nasze zdrowie. Moje oleje pochodzą z Olejarni Kołodziejewo.

Przytoczę Wam może przykładowo walory trzech różnych olejów, które smakują przepysznie i to jest zawsze taka moja kropka nad "i" jeżeli chodzi o smak całości dania. 


Olej z wiesiołka (można go kupić tutaj)

Zacznijmy od tego, że nie można go stosować u małych dzieci, tzn. takich, które nie skończyły 3 rż oraz u kobiet w ciąży i karmiących. Jeżeli moje źródło się myli, proszę napiszcie to w komentarzu. :) Wydaje mi się, że głównie jest to związane z tym, że wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu.


Olej z wiesiołka możemy dodać do zupy, sałatki, czy sosu, ma żółto zielony kolor i ogrom prozdrowotnych właściwości. Na przykład wzmacnia organizm, podnosi odporność, a odpowiedzialny jest za to kwas gamma-linolenowy, który znajduje się również w mleku matki. 
Olej ten także pomaga usuwać z organizmu toksyny, dzięki czemu poprawia się przemiana materii, a organizm zaczyna lepiej funkcjonować. Przeciwdziała oraz pomaga przy leczeniu miażdżycy i cukrzycy, a przy stosowaniu na skórę - świetnie rozprawia się z łuszczycą, która jest bardzo uciążliwym schorzeniem. To tylko kilka przykładów na działanie oleju z wiesiołka, jest ich o wiele więcej, dlatego jeżeli tylko masz taką możliwość - zacznij go stosować.

Olej rzepakowy (zobacz tutaj)

Przede wszystkim należy wspomnieć o tym, że olej, którego używa większość społeczeństwa to nie to o czym chciałabym Wam napisać. Olej rafinowany to nie to samo co tłoczony na zimno, który ma 1000 razy więcej smaku i aromatu oraz dobrych właściwości. Na oleju tłoczonym na zimno nic nie usmażymy, ale potrawy smażone nie są dla nas zbyt zdrowe, więc nie ma się nad czym tutaj rozwodzić. 

Olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera idealne proporcje kwasu linolowego (omega-6) i kwasu linolenowego (omega-3). Kwasy te grają bardzo dużą rolę w poprawnym działaniu naszego układu krwionośnego, sprzyjają dobrej pracy serca, nerek oraz polepszają kondycję naszej skóry. Jest to jeden z najlepszych olejów jakie możemy spożywać, góruje on nad olejami takimi jak olej słonecznikowy, czy oliwa z oliwek.

Olej lniany (zobacz tutaj) to bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a są one niezbędne do dobrego funkcjonowania organizmu, tj. transportu lipidów we krwi, a przede wszystkim cholesterolu, którego poziom obniża regularne spożywanie oleju lnianego.
Olej ten jest potrzebny zarówno dla kobiet i mężczyzn, ponieważ ma zbawienny wpływ na układ rozrodczy, okazuje się, że kwasy wielonienasycone odpowiedzialne są nawet za posiadanie potomstwa. Brak omawianych kwasów w organizmie może spowodować bezpłodność.


Olej lniany pomaga także w działaniu układu oddechowego, pokarmowego, zawiera także bardzo dużo witaminy E, która jest witaminą młodości.

To niesamowite jak spożywanie oleju lnianego może polepszyć nasz byt. Ja już włączyłam olej lniany do swoich codziennych rytuałów, a Ty? :) 

4 komentarze:

  1. Olej lniany jest idealny do olejowania włosów. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim domu tak się nie mówiło. Mama nie gotowala przeraźliwie tlusto, ale według niej "bez tłuszczu sie nie wchłonie" ;)
    Kiedyś czytałam o olejach tej marki - olej lniany kupowała moja siostra ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo wysokiej kaloryczności oleju, wpływa bardzo dobrze na nasze zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie najlepiej sprawdza się olej lniany :) Świetnie oczyszcza organizm i ma pozytywny wpływ na moją cerę :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger