poniedziałek, lipca 31, 2017

Kanapka z pastrami i dressingiem rosyjskim

A teraz podam Wam przepis jak od podstaw zabrać się za przygotowanie kanapki z przepysznym wołowym pastrami, jakiego możecie szukać w sklepach tutaj
Otóż, wydało mi się profanacją kupowanie gotowego pieczywa do tak zacnego kawałka mięsa. Mam nadzieję, że mnie zrozumiecie i sami również zabierzecie się za przygotowanie pieczywa, które jest godne przyjęcia na siebie kilku plasterków pastrami z masarni Urbanowscy w Zawidowicach.


Potrzebujemy:
Bułeczki:

  • 600 g mąki chlebowej
  • 160 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g oleju
  • sezam czarny i biały do posypania

Dressing:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • 2 łyżeczki sosu Worcester
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • pieprz
Składanie kanapki:
  • cienkie plastry pastrami od Urbanowscy Tata i Syn
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek portobello
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • ogórek gruntowy
Na samym początku należy zabrać się za przygotowanie bułeczek.
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże razem z cukrem. Nie musimy czekać aż zaczną pracować, ponieważ nastąpi to na pewno już w cieście.
W misce mieszamy mąkę razem z solą, dolewamy olej i ciepłą wodę, a także rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od miski.
Na koniec wierzch smarujemy olejem i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysmarowany olejem i dzielimy na 8-10 równych kawałków. Z każdego formujemy wałeczek, a następnie pętelkę. Jeden koniec zawijamy dookoła powstałej pętelki i obydwa końce zaginamy pod spód i tak formujemy bułeczkę. Wierzch każdej z nich smarujemy lekko mlekiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Po upieczeniu odstawiamy na kratkę.

Przygotowanie dressingu jest niebywale proste. Wystarczy wszystkie składniki dressingu zmieszać ze sobą i odstawić do lodówki.

Będą nam jeszcze potrzebne duszone pieczarki z karmelizowaną cebulką. To na prawdę pyszny dodatek do wołowiny.

Cebulkę kroimy w pióra i podsmażamy na oliwie z miodem oraz odrobiną soli i pieprzu. 
Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do skarmelizowanej cebulki i podsmażamy tylko chwilę, do momentu aż pieczarki lekko zmiękną.

Zaczynamy składać naszą kanapkę/burgera.

Bułkę kroimy na pół i grillujemy na suchej patelni. Następnie każdą z części smarujemy dressingiem, na dolnej połówce układamy kilka cienkich plastrów pastrami, następnie ogórek pokrojony w cienkie plastry i około łyżka naszych pieczarek z cebulką. Zakrywamy drugą częścią bułki i gotowe. Zjadać póki ciepłe! :)




2 komentarze:

  1. Kiedy przeczytałam tytuł zaczęłam zastanawiać się co to takiego paster (tak to się odmienia) i teraz już wiem - nic dla wegetarian ale Twoje domowe bułeczki wyglądają lepiej niż te z piekarni... Takie a la bajgle :) Domowe pieczywo smakuje najlepiej ;)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger