Syrop z czarnego bzu to naturalny lek na przeziębienie. Warto go zrobić, żeby móc się szybko ratować na początku choroby. Owoce dziko rosnące, które bardzo chętnie zbierają wszelkie ptaszki, zrywamy całymi baldachami, później pozbywamy się niedojrzałych kuleczek, a na końcu odrywamy palcami dojrzałe kuleczki, pozbywając się "gałązek". Owoców nie należy jeść na surowo, ponieważ zawierają trującą substancję, która na szczęście niwelowana jest pod wpływem wysokiej temperatury (gotowanie/smażenie).
Potrzebujemy:
- 0.5 kg owoców czarnego bzu
- 1/4 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
Wszystko umieszczamy w jednym garnku i zagotowujemy, często mieszając. Od chwili zagotowania, gotujemy jeszcze przez 15 minut. Następnie całość przeciermy przez sito. Zamykamy gorący syrop w małych wyparzonych słoiczkach lub buteleczkach. Jeśli wolicie, dla pewności, możecie gotować słoiczki przez 15 minut.
Na zdrowie! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego